Εθισμός στις οθόνες και Ασφαλής Πλοήγηση στο σύγχρονο Διαδίκτυο

MeraAsfalousDiadiktyou

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, αρκετοί διαδικτυακοί οργανισμοί, κυβερνήσεις και φορείς εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών που χρησιμοποιούν το Δια

δίκτυο.  Άν λάβουμε υπόψη μας τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε σίγουρα απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από όλους μας, τόσο για την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους, όσο και για τον εθισμό μας με τις οθόνες. 

Η Διάδραση λειτουργεί στα πλαίσια της ενημέρωσης και της πρόληψης για τους κινδύνους αυτούς και για το λόγο αυτό διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών κάθε Σάββατο για όλο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του φαινομένου. Θα εκπλαγείτε με το πόσο θα βοηθηθείτε κι εσείς οι ίδιοι αλλά και θα  μπορείτε να βοηθήσετε ουσιαστικά και τα παιδιά σας.

Η Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου γιορτάζεται παγκοσμίως τη δεύτερη μέρα, της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, για να ευαισθητοποιήσει την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Η διαδικτυακή αποπλάνηση, το sexting, το cyberbullying και σε μικρότερο βαθμό, η πα

ιδική πορνογραφία, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους μικρούς χρήστες του διαδικτύου και σκιαγραφούν έναν σύγχρονο εφιάλτη για τους γονείς όλου του κόσμου.

Τα ευαίσθητα παιδικά ένστικτα καταστέλλονται από ένα ακόμα κίνδυνο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον εθισμό στις οθόνες. Πολλά παιδιά υποφέρουν από το φαινόμενο αυτό και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει γίνει αντιληπτό ούτε από τους γονείς. Τα παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά και τις πρακτικές που βλέπουν από τους γονείς τους με αποτέλεσμα να οδηγούνται χωρίς να το συνειδητοποιούν στον ηλεκτρονικό εθισμό. 

Η ενημέρωση είναι το κλειδί, για την καλύτερη και ασφαλέστερη πλοήγηση στους χώρους του διαδικτύου. 

Είναι ο “σύμμαχος” για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά που θέλουν να βάλουν ένα όριο στον χρόνο που ασχολούνται με αυτό. Δεν χρειάζεται να στερήσουμε από τους νέους τον ψηφιακό κόσμο, αυτό που χρειάζεται είναι να τους ενημερώσουμε ώστε να μάθουν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο και να απολαμβάνουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει, προστατευόμενοι όμως από τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Το ασφαλές διαδίκτυο είναι δικαίωμα όλων μας και κυρίως των παιδιών μας. 

Για όλους εμάς στη Διάδραση, μία  από τις σημαντικότερες δράσεις μας, είναι η φροντίδα παιδιών που απασχολούνται πολλές ώρες στα ηλεκτρονικά μέσα και κινδυνεύουν με εθισμό. Διοργανώνουμε λοιπόν δράσεις που τους δημιουργούν κίνητρο να αφήσουν την ενασχόλησή τους με τα tablets και τα smartphones .

Βοήθησέ μας να γίνουμε περισσότεροι και έτσι να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερα παιδιά!