H ΔΙΑΔΡΑΣΗ “σκοράρει”
και στις αθλητικές δραστηριότητες

ΔΙΑΔΡΑΣΗ & Άμιλλα Περιστερίου Basketball Club ενώνουν τις δυνάμεις τους…
Για μια μοναδική ομάδα μπάσκετ για παιδιά που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού.
Ένα ειδικό τμήμα, προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες.

“Τα παιδιά με αυτισμό βλέπουν τη ζωή μέσα από ένα διαφορετικό παράθυρο. Ας προσπαθήσουμε να δούμε κι εμείς τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους. Ίσως, η θέα να είναι πολύ πιο όμορφη από ό,τι φανταζόμαστε!”

Το νέο αυτό εγχείρημα αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας, που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό και είχε ως στόχο την πρόσβαση όλο και περισσότερων παιδιών στον αθλητισμό.
Αυτό το πρόγραμμα σταθερής και συστηματικής προπόνησης, απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.
Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη έμπειρων και καταξιωμένων ειδικών του χώρου της Φυσικής και Ειδικής Αγωγής.

Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά που ανήκουν στο Φάσμα να συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα;

Η διάγνωση «αυτισμός» αναφέρεται σε παιδιά και ενηλίκους με δυσκολίες στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στις κοινωνικές δεξιότητες και την επικοινωνία, παράλληλα με επαναληπτικές και στερεότυπες συμπεριφορές. Οι δυσκολίες αυτές δεν είναι εκφράσεις μιας γενικευμένης νοητικής καθυστέρησης, ξεκινούν νωρίς στη ζωή του ατόμου, ενώ τα συμπτώματα ποικίλλουν σε βαρύτητα και η έκφρασή τους αλλάζει καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού τις περισσότερες φορές αποκλείονται από τις ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να μπορούν να συμμετέχουν κυρίως σε ατομικά αθλήματα. 

Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί επιβαρυντικά ως προς την υγεία τους, καθώς εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με την καθιστική ζωή, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. 

Το πρώτο θετικό αποτέλεσμα λοιπόν της συμμετοχής ενός παιδιού με αυτισμό σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού, έχει να κάνει με την ίδια την υγεία του. 

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι αφορά στις δυνατότητες κοινωνικοποίησης που δημιουργούν τα παιδιά μέσα από ένα ομαδικό άθλημα όπως είναι το μπάσκετ με τη συμμετοχή τους να λειτουργεί θετικά στη γενικότερη κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική τους ανάπτυξη.

Έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά με αυτισμό που συμμετέχουν σε ένα ομαδικό παιχνίδι, ωφελούνται στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών.

Γιατί όλοι έχουν μία θέση στον αθλητισμό!

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα ομαδικό άθλημα, να κοινωνικοποιηθούν, να κάνουν καινούργιους φίλους, να παίζουν μπάσκετ και να διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη.

Είμαστε περήφανοι και ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό μας το εγχείρημα. Παράλληλα, είμαστε ευγνώμονες στην AMILLA PERISTERIOU BASKETBALL ACADEMY, για την υποστήριξή της, χωρίς την οποία η πραγματοποίηση του προγράμματος δε θα ήταν εφικτή.

Βοήθησέ μας να γίνουμε περισσότεροι και έτσι να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερα παιδιά!