Έφηβοι: Ψηφιακοί εραστές που αγνοούν παγίδες

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Σεξουαλικές επαφές μέσω οθόνης…για την νέα γενιά

Πριν από λίγες ημέρες η «On-time» έφερε στο φως της δημοσιότητας το σκοτεινό site με το εκδικητικό πορνό. Στην συνέχεια σε άλλο ρεπορτάζ-έρευνα σκιαγραφήσαμε το λαβύρινθο του revenge-porn. Και αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι υπήρχαν και πολλές φωτογραφίες «αποκαλυπτικές» από έφηβες και εφήβους.

Σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε αυτό τον αχαρτογράφητο κόσμο του διαδικτύου με στόχο έναν και μοναδικό να προσταυτεύσετε τα παιδιά σας…

Σε αυτό το πλαίσιο η ψυχολόγος και συνεργάτης του φορέα πρόληψης ηλεκτρονικού εθισμού για παιδιά και εφήβους «Διάδραση» Αρχοντούλα Μoράκη μιλά για το σεξ στην εφηβεία από την τωρινή γενιά, την γενιά Ζ.

Για τα παιδιά που ψάχνουν τον έρωτα με κλικ… αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Μαλακό ή σκληρό πορνογραφικό υλικό είναι στη διάθεση τους, από την άλλη σε κάποιο ερωτικό παιχνίδι ίσως λάβουν και αυτά κάποια «σκληρή» φωτογραφία και για να συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να στείλουν και τα παιδιά το δικό τους αρχείο…

Και τότε η αθωότητα παραμένει στο σώμα αλλά έχει για πάντα χαθεί από τον νου και την φαντασία με επιπτώσεις στην ψυχολογική και ερωτική ζωή.

Την ίδια ώρα οι γονείς ανυποψίαστοι για το που και πως σερφάρουν τα παιδιά τους και πως είναι η πρώτη τους ερωτική «συνάντηση» μέσα από το κινητό τους…

Λάθος των γονιών και η αρχή έγινε…

«Η εφηβεία είναι η περίοδος εκείνη όπου το κάθε άτομο καλείται να υιοθετήσει μια στάση απέναντι στο σεξ και να κάνει επιλογές που σε μεγάλο βαθμό θα είναι και οριστικές. Η ήδη δεδομένη δύσκολη θέση των γονιών σχετικά με τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους έρχεται να ενισχυθεί από το ότι αυτή η αφύπνιση διαμεσολαβείται πλέον δια μέσου της τεχνολογίας των οθονών. Το γεγονός αυτό αφενός τους αφαιρεί ένα μεγάλο μερίδιο ελέγχου σχετικά με τη διαχείρηση του σεξ, αφετέρου τους βγάζει συχνά από την -έτσι κι αλλιώς- δύσκολη θέση να εξηγήσουν τα ανεξήγητα», λέει χαρακτηριστικά η κα. Μωράκη η οποία στην συνέχεια λέει για την επικράτηση της οθόνης για την σεξουαλική επαφή.

Η επίπτωση της οθόνης στην σεξουαλικότητα των εφήβων

«Οι σημερινοί έφηβοι ανήκουν στη λεγόμενη γενιά Ζ (generation Z) ή αλλιώς iGen. Πρόκειται για την πρώτη γενιά παιδιών που γεννήθηκαν μέσα στον κόσμο των tablets και των smartphones, χωρίς να έχουν προ-ιντερνετική ζωή. Αυτή η επικράτηση της οθόνης μεταξύ των εφήβων είχε επίπτωση σε κάθε πτυχή της ζωής τους, επομένως και στη βίωση της σεξουαλικότητάς τους».

«Οι γονείς των σημερινών εφήβων ανησυχούν ότι εφόσον η πρόσβαση σε ηλεκτρονικό πορνογραφικό υλικό ( μαλακό ή σκληρό) είναι πρακτικά ανεξέλεγκτη, τα παιδιά τους θα μπουν στο σεξουαλικό στίβο πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;» διερωτάται η κα. Μοράκη η οποία στην συνέχεια υπογραμμίζει, «Οι σεξουαλικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν εύκολες και πάντα έπρεπε κανείς να έχει σκεφτεί πολλούς παράγοντες αν δεν ήθελε εξ αιτίας τους να μπλέξει πραγματικά σε περιπέτειες. H λογική της οθόνης ενδεχομένως έχει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους εφήβους σε ό, τι αφορά το σεξ. Σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα γύρω από αυτό σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, παρόλα αυτά τα ρίσκα που παίρνουν για να το κάνουν πράξη είναι σαφώς λιγότερα.

Δεν μπορούμε να πούμε με καμιά βεβαιότητα ποια γενιά τα κατάφερε καλύτερα στο να μάθει στους εφήβους της για το σεξ».

Καταναλωτικό αγαθό το σεξ

Η κα. Αρχοντούλα Μoράκη εκφράζει και τις έντονες ανησυχίες της αν αλλάξει η ανάγκη της ερωτικής επαφής και η εύκολη πρόσβαση στο επιθυμητό έστω και ως οπτικό ερέθισμα την μετατρέψει σε καταναλωτικό αγαθό…

«Στους σημερινούς εφήβους δεν υπάρχει τόσο ο κίνδυνος μιας υπερ-σεξουαλικοποίησης, όσο ο κίνδυνος να αποτελέσει το σεξ ένα καταναλωτικό αγαθό όπως τόσα άλλα. Ένα αγαθό που θα το καταναλώνει από την ασφάλεια που δίνει η απόσταση μιας οθόνης και όχι «πληρώνοντας» το με τη ζωντανή του υπόσταση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ρίσκα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο».

Βοήθησέ μας να γίνουμε περισσότεροι και έτσι να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερα παιδιά!